Koldmose Whisky

Vi kan godt lide whisky og har siden start arbejdet målrettet på at lave en whisky-linje.

Koldmosen

Dette arbejde er blevet til Koldmose Whisky.
Koldmose Whisky er opkaldt efter Koldmose Sogn, der er et nabosogn til Tranum. Sognet var mestendels befolket af bønder og husmand med små gårde. Livet i sognet bød på mange udfordringer og udover at leve af det landbruget kunne give, supplere mange livsgrundlaget med at grave tørv. Tørvegravningen foregik i de mange moseparceller på egnen. Tørvene gik dels til eget forbrug men en stor del blev solgt videre.

Vores whisky: "Koldmose Whisky"

Vi har de seneste 3-4 år arbejdet på at kunne lave en god maltspritus (også kaldet "New Make", "White Dog" mm.).  Den skulle være så lækker, at man har lyst til at drikke den ren, uden den fadlagring, der til slut gør spiritussen til whisky. Der er selvfølgelig ikke blevet arbejdet på opgaven 24/7 men når tiden og inspirationen har været der, er der blevet arbejdet på opgaven. Og i januar 2022 blev opskriften og fremgangsmåden på fremstilling endelig lagt fast. Og i juni 22 blev whiskyfad nr 3 påfyldt den første portion "New Make" .

Tønde nr. 1 og 2

Hov!...tænker du nu. "Fad nr. 3?, hvad med de 2 første tønder". Her er historien at vi tilbage til vinteren 2020, lavede 2 portioner New Make ud fra en anden opskrift. Opskriften gav fantastisk spiritus men fremgangsmåden var meget tidskrævende og kunne slet ikke være grundlaget for en lidt større produktion. Der blev lavet 2 portioner New Make: En portion uden røg der blev blev fyldt på  en ombygget 50 l bourbon tønde og en portion med røg. der kom i en ombygget 40 l tønde fra Laphroaig.

Indholdet i disse tønder runder den regelbestemte 3 års lagring i april 2023. Om whiskyen er helt klar til tapning er svært at sige, men de seneste prøvesmagninger tyder rigtig godt...

Fremtiden...?

Hidtil er vores whisky lavet på gode malttyper, der hentes i Belgien ved et malteri der leverer til små bryggerier i både Belgien og Danmark. Men vores idè er på sigt at bruge nordjysk malt, som vi selv efterbehandler i større eller mindre grad, gennem røgning med tørv fra egnen omkring Koldmosen. 

Andele

Der er ingen produkter